top of page

Fabels en feiten over groenten en fruit

Jarenlang worden we voor de gek gehouden met allemaal fabels en feiten over groenten en fruit. Is een banaan nu echt een dikmaker, word je van spinazie sterk en kan een komkommer een glas water vervangen? Hoogst tijd om daar verandering in te brengen! HNGRY zet 10 fabels en feiten op een rij die je waarschijnlijk nog niet wist. Lees snél verder!


Van een banaan word je dik


Fabel!


Vaak wordt er beweerd dat bananen dikmakers zijn. Maar niets is minder waar! Een banaan bevat inderdaad meer calorieën dan een appel, maar bevat véél minder calorieën dan een koek of een snack. Wist je ook dat bananen rijk zijn aan voedingsvezels die bijdragen tot een gezonde spijsvertering en darmflora?


Ook stilt een banaan je hongergevoel. Na het eten van een banaan houd je er langer een verzadigd gevoel aan over. Daarbij is ook gebleken dat de geur van bananen als natuurlijke eetlustremmer werkt en je knagende honger onderdrukt.


Paprika’s bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel


Feit!


Een paprika bevat inderdaad nóg meer vitamine C dan een sinaasappel. Vitamine C is nodig voor de groei en herstel van bindweefsel, het ondersteunt je immuunsysteem en bevordert de opname van ijzer.


Een onrijpe paprika heeft een groene kleur. Naarmate de paprika verder rijpt, kan hij rood of geel worden én neemt de hoeveelheid vitamine C toe. Als we de hoeveelheid vitamine C vergelijken met een rode paprika en een sinaasappel, dan bevat een een rode paprika vier keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Dacht jij even goed bezig te zijn met elke dag een glas versgeperst sinaasappelsap te drinken? Dan schakel je best nu over!


Van spinazie word je sterk


Fabel!


Dit is misschien wel de meest bekende groentefabel die er is. Heel lang werd er gedacht dat er veel ijzer in spinazie zit waar je spierballen van zou krijgen, net als bij Popeye. Maar eigenlijk is dat een beetje een misverstand. Er werd namelijk een fout gemaakt bij de analyse van spinazie. De komma is één plaats te ver naar rechts geplaatst en er zit dus niet 40 mg ijzer per 100 g, maar een kleine 4 mg. Spinazie is zeker wel gezond, maar je krijgt er geen superkrachten van! 4 mg ijzer is nog altijd veel in verhouding tot andere groenten.


Diepvriesgroenten en -fruit bevatten minder vitaminen dan verse groenten en fruit


Fabel!


Vroeger was dit wel zo, maar ondertussen is de voedingsindustrie zo ontwikkeld dat diepvriesgroenten en -fruit overigens meer vitaminen bevatten dan verse groenten en fruit. We vergeten dat verse groenten en fruit na de pluk pas dagen later in de supermarkt belanden. Terwijl diepvriesgroenten en -fruit meteen na de oogst worden ingevroren, waardoor de meeste vitaminen en mineralen worden bewaard. Het is dus zeker niet beter of slechter om vers rood fruit in de blender te kieperen dan diepvries rood fruit. En daarbij is diepvries vaak ook veel goedkoper!


Citroenen bevatten meer suikers dan aardbeien


Feit!


We willen het misschien niet geloven, maar het klopt inderdaad dat citroenen meer suikers bevatten dan aardbeien. Aardbeien zijn lekker zoet en behoren tot één van de suikerarmste fruitsoorten. Er zit slecht 8 g suiker in 8 middelgrote aardbeien en bovendien zijn ze ook een goede bron van vitamine C.


Uien kunnen gebruikt worden als poetsmiddel


Feit!


Het klinkt misschien gek, maar uien kunnen gebruikt worden als poetsmiddel. Uien zitten vol met natuurlijke oliën. Geloof je ons niet? Snij eens een ui doormidden en wrijf deze over koperwaar of een leren schoen heen. Laat het sap eventjes drogen en ga er vervolgens overheen met een wollen doek. De koper- of lederwaar zal weer gaan blinken én maak je geen zorgen over de uiengeur, die verdwijnt vanzelf!


Wortels zijn goed voor je ogen


Feit!


Wortels bevatten boordevol bèta-caroteen en je lichaam zet bèta-caroteen om in vitamine A. Vitamine A heeft het netvlies nodig om licht om te zetten naar signalen die naar je hersenen worden gestuurd. Een langdurige tekort aan vitamine A kan droge ogen en zelfs een verminderd zicht veroorzaken.


Om de opname van bèta-caroteen te verbeteren, kies je best voor gekookte worteltjes. Je lichaam neemt namelijk de bèta-caroteen makkelijker op dan rauwe wortelen. Wil jij het maximale uit je wortels halen? Pers er dan sap van! Zo zitten de bèta-caroteen niet meer gevangen en worden deze nog beter opgenomen door je lichaam.


Lust jij geen wortels? No worries! Er zijn een tal van andere producten, zoals eieren, margarine en vis die vitamine A bevatten.


Komkommers bestaan alleen maar uit water


Feit!


Komkommers bestaan voor 95% uit water en zitten vol antioxidanten, bèta-caroteen en vitaminen A,B en C. Een komkommer bevat bijna alle vitaminen die je nodig hebt op één dag. Niet alleen is een komkommer een goede dorstlesser, ook is een komkommer supergezond én een wondermiddel voor je huid en haar. En wist je dat de schil nog de meeste vitaminen bevat? Net als het vruchtvlees is de schil gezond. Was wel eerst de komkommer grondig met kraantjeswater, zo ben je zeker dat er geen pesticiden in de schil zitten.


De kant-en-klare maaltijden van HNGRY bevatten boordevol groenten


Feit!


Volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen eet je best elke dag 300 g groenten. Meer en vaker groenten eten, is dus de boodschap. De kant-en-klare maaltijden van HNGRY worden steeds voorzien van de juiste hoeveelheid groenten die jij nodig hebt in één maaltijd. Heb jij ‘s avonds geen tijd om te koken maar wil jij toch jouw portie groenten binnen krijgen? Bestel dan eenvoudig via www.hngry.be. De maaltijden zijn klaar in minder dan 20 minuten en bovendien héérlijk!


Heb jij nood aan meer groentjes? Dan kies je toch voor de vegetarische of low-carb maaltijden van HNGRY.Avocado is een dikmaker


Fabel!


Het klopt inderdaad dat een avocado veel calorieën bevat, namelijk zo’n 360 calorieën. Maar dat betekent niet dat een avocado een dikmaker is. Het is belangrijk om je totale calorieën op te nemen. Een avocado bevat veel gezonde vetten en vitaminen, en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft en geven je energie een boost. Daarnaast geeft een avocado jou een verzadigd gevoel waardoor je hongergevoel langer wegblijft.
bottom of page